Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008
best elections episode ever
-I think voting is great. I just didn't care this time because it was between a giant douche and a turd sandwich.
-But Stan, don't you know, it's always between a giant douche and a turd sandwich. Nearly every election since the beginning of time has been between some douche and some turd. So you better get used to it.
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008
να μη μπορείς να κάνεις τίποτα
Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008
will you still love me if I wet the bed?
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008
thank you DT's
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008
Μουσική και Κόμιξ
Εδώ έχω ανεβασει τα τραγούδια του James Kochalka (είναι σύντομα, ενδιαφέροντα και αναφέρονται στα comics του):
http://rapidshare.com/files/151019090/James_Kochalka_Superstar.zip
ΥΓ: βρήκα και σ' αυτή τη σελίδα μια κουβέντα για το θέμα:
http://comixtalk.com/node/7350
Έχουμε μέλλον μ' αυτό το θέμα.
GOOD NEWS FELLAS !!!
Είναι μερικές ακαταμάχητες ευκαιρίες που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο διαδικτιακό ντελάλη στα γεράματα...
Επειδή τα κόμιξ στα μέρη μας είναι πανάκριβα και αναγκαζόμαστε να τα διαβάζουμε ηλεκτρονικά καταστρέφοντας τα ματάκια μας σας έχω ένα καταπληκτικό διαδικτιακό ξεπούλημα!
Η Top Shelf Productions τρελάθηκε και δίνει τα Graphic Novel της 3 δολάρια το ένα. Και δε μιλάμε για ασήμαντες δουλειές αλλά για έναν εκδοτικό οίκο που επιμένει σε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Μπείτε λοιπόν στο http://www.topshelfcomix.com μέχρι και τη παρασκευή και παραγγείλτε τα πάντα. Εγώ πήρα 60 κομμάτια και μαζί με έξοδα αποστολής, δασμούς κλπ δε ξεπέρασα τα 150 Ευρω.
Ορίστε και μερικοί τίτλοι του χιλιάρικου για να σας δελεάσω:
JEFFREY BROWN:
I Am Going To Be Small
Feeble Attempts
JAMES KOCHALKA:
Super F*ckers #1 -4
Magic Boy and the Robot Elf
EDDIE CAMPBELL:
Alec
ALAN MOORE & JOSE VILLARRUBIA:
The Mirror of Love
CRAIG THOMPSON:
Blankets Soundtrack
LIZ PRINCE:
Delayed Replays –
Will You Still Love Me If I Wet The Bed
TIM SIEVERT:
That Salty Air
COREY BARBA:
Yam –
MATT KINDT:
Mephisto and the Empty Box
ANDY HARTZELL:
Fox Bunny Funny
JEREMY TINDER:
Cry Yourself to Sleep
RENÉE FRENCH:
Micrographica
DAVID CHELSEA:
24x2
DAVID YURKOVICH:
Death by Chocolate - Redux
NICOLAS MAHLER:
Van Helsing's Night Off
Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2008
superheroes and superzeroes part two
“THEY STARTED IT” μας λέει με αθώο παιδικό ύφος το μαύρο πρόβατο της Marvel, ο εμπνευστής του εμφυλίου των υπερηρώων και διακορευτής των αθώων καρτουνίστικων αρκουδιών: o Mark Millar, ο άνθρωπος που αποδεικνύει ότι το μέσο ξέρει να εξελίσσεται (και να κερδοσκοπεί… εννοείται). Το Kick-Ass, ο νέος του θησαυρός είναι αδύνατο να εντοπιστεί πια στα βιβλιοπωλεία (όπως και τα Unfunnies), αλλά μνημονεύεται σε κάθε συζήτηση στα μαγαζιά με κόμιξ. Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους γράφει «On Blood… just how you like it» και δεν έχει άδικο. Οι σελίδες είναι σχεδόν μουσκεμένες και η εξέλιξη συνεχώς κορυφώνεται… and that’s kickin’ your ass σε οποιοδήποτε υπερηρωική ψύχωση ταλαιπωρεί σαν παιδική ασθένεια αυτή την ανώριμη ήπειρο. Είναι η ιστορία ενός αγοριού που φοράει μια μάσκα και προσπαθεί να μιμηθεί τους υπερήρωες. Στο πρώτο τεύχος καταλήγει για ένα χρόνο στα νοσοκομεία και στα επόμενα γίνεται ήρωας του YouTube, καταστρέφει τη πραγματική του ζωή, κινδυνεύει να μπει φυλακή και μπαίνει στο στόχαστρο της μαφίας, και συνεχίζεται...
Θα ακουστεί περίεργο με όλη αυτή την διθυραμβική εισαγωγή αλλά ο τύπος δεν είναι τίποτα σπουδαίο για την ιστορία της τέχνης, παρά μόνο στο κεφάλαιο της αυτοκατανόησης της πολιτιστικής βιομηχανίας και των υψηλών ιδανικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρόβλημα είναι ότι δε καταφέρνει να διαφοροποιηθεί ως προς τη μορφή… τη μορφή των εικόνων, ως προς τη φαντασία της μορφής του κόσμου (κι έτσι τη μορφή του κόσμου και του υποκειμένου). Έτσι το πραγματικά ενδιαφέρον,Wanted, του αντεστραμμένου κόσμου που έχει επικηρύξει τον υπερήρωα, γίνεται στην κινηματογραφική του μεταφορά μια συνέχεια του βολονταριστικού matrix, όπως τα Unfunnies γίνονται οι Happy Tree Friends του MadTV και τα Creatures of the Forest του SouthPark. Δεν είναι ποτέ εύκολο να είσαι το-ζώο-που-μόλις-έσπασε-το-βάζο.
Superman’s “help”
Τρίτη 24 Ιουνίου 2008
Nightmares & Fairytales
Στενοχωρήθηκα που σταμάτησε το Nightmares and Fairytales μιας και ήταν, μαζί με τη μικρή Λενόρ και ένα δυό άλλα, πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές.
Πέμπτη 17 Απριλίου 2008
naive macedonism?
Τρίτη 8 Απριλίου 2008
NATURAL HISTORY...
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008
ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ I
Προσωπικά μου άρεσε στη ταινία δύο τρελοί παράγωγοι του Mel Brooks ο τρελός τύπος που έγραφε το έργο «άνοιξη για τον Χίτλερ» προσπαθώντας να υμνήσει το δικτάτορα. Μου άρεσε και η κομεντί του Benini στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Μου αρέσει η παρωδία του Αμερικάνικου υπερσυντηρητισμού τόσο που δεν έχανα επεισόδιο από το the Colbert Report. Ένα ημερήσιο Show που ο παρουσιαστής του, ο Steven Colbert, αυτοπαρουσιάζεται ως υπερ-υπέρ-συντηρητικός και κάνει κριτική στην Αμερικάνικη Πολιτική από τα δεξιά βγάζοντας πολύ γέλιο.
Έτσι λοιπόν ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα ένα αντίστοιχο εγχείρημα για την Ελλάδα, το Giant-Size Fascists του Κων Χρυσούλη. Η βασική ιστορία λέγεται It’s all Greek to me, που το μεταφράζει «κατ’ έμενα τα πάντα τα δημιούργησαν οι Έλληνες»! Ο Ελληνικός εθνικισμός όπως τον έχετε ξαναδεί βγάζει τρελό γέλιο με την ομάδα του Γαλανόλευκου Παρτίδα (αποτελούμενη από τον Χασαποσέρβικό, τη Μπουμ-Μπουμ-Λίνα και άλλους) αυτοεξόριστη στη Αστόρια μετά «τη παράνομην ανατροπήν της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου» να πολεμά τη λεγεώνα των αμέτρητων εχθρών που «θέλουν να βλάψουν τους Έλληνες απλώς επειδή είναι διαφορετικοί… ανώτεροι». Εντύπωση προκαλεί ότι το συγκεκριμένο κόμιξ μοιάζει στο σχέδιο εκπληκτικά με τα κόμιξ των υπερηρώων που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε, ακόμα και μετά τις υποτιθέμενες διαφοροποιήσεις τους των τελευταίων δεκαετιών, και αυτό το κάνει ακόμα πιο εκπληκτικό σαν εγχείρημα. Τα υπόλοιπα στις 32 Giant σελίδες του κόμιξ στις οποίες παρελάζουν όλα τα σύμβολα και οι ιδέες με τις οποίες μας μεγάλωσε το εθνικιστικό εκπαιδευτικό μας σύστημα (και η πολιτιστική βιομηχανία). Ας ευχηθούμε αυτό το εγχείρημα να έχει συνέχεια! Καλή 25η Μαρτίου!
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
Adrian Tomine
Οι ήρωες του είναι ατελείς, αποκομμένοι από τον εαυτό τους και τον κόσμο τους. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ο ένας με τον άλλο παρά να παρεξηγούνται, και όσο προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους, αυτές να γίνονται όλο και πιο μπλεγμένες. Όσο κι αν προσπαθούν δε καταφέρνουν να γεφυρώσουν τα χάσμα που τους χωρίζει με τους άλλους, γιατί ο διαχωρισμός ενυπάρχει στη ψυχική τους συγκρότηση και έτσι η επικοινωνία μέ τον άλλο μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει αναδιπλασιάζοντας το ήδη διχασμένο (ή αν πρροτιμάτε παραμορφώνοντας το ήδη παραμορφωμένο). Πρωταγωνιστής στις ιστορίες του (και στις εικόνες του) είναι η αλλοτρίωση και σ’ αυτό το επίπεδο το έργο του είναι κορυφαίο. Αλλά η ψυχική αλλοτρίωση νομίζω είναι πλέον η εμμονή της αμερικάνικης εναλλακτικής σκηνής κόμιξ. Αντί να εστιάζουμε στο απομονωμένο, ξεκομμένο, μπερδεμένο και δυστυχισμένο άτομο της εποχής μας ας προσπαθούμε να μη χάνουμε το βλέμμα μας από το κοινωνικό. Ας βγούμε απ’ το καβούκι μας κι ας κοιτάξουμε τις συλλογικότητες που μπορούν να συγκροτηθούν και το πώς αποτυγχάνουν οι υπάρχουσες. Είναι καθήκον της τέχνης να κρατάει ζωντανό το κοινωνικό έναντι του ψυχικού και όχι μόνο το αντίθετο.
Κυριακή 9 Μαρτίου 2008
collectors
Ο συλλέκτης παγιδευμένος στο φετιχισμό ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ανταλλακτική αξία του πράγματος. Όσο για τον συλλέκτη προϊόντων της πολιτιστικής βιομηχανίας, ούτε αυτός διαφέρει πολύ. Είναι ένας τύπος που μπερδεύει την αγορά του βιβλίου με το διάβασμα του και την αγορά του βιβλίου με την ακρόαση του, θέλει απλώς να τα πάρει στην κατοχή του και η κατανάλωση αυτών των προϊόντων έχει γι αυτόν τη μορφή καταναγκασμού που δεν έχει καθόλου η έρευνα αγοράς και η απόκτηση τους. Μπορεί με την σύνδεση μου στο internet να κατεβάζω βιβλία, κόμιξ, τραγούδια και ταινίες πιο γρήγορα από το χρόνο που απαιτεί να τα διαβάσω, να τα ακούσω, να τα δώ αλλά ονειρεύομαι μια ακόμα πιο γρήγορη σύνδεση. Μοιάζει με αρρώστια ή ίσως μ’ επιδημία. Γιατί ίσως είναι εγγενής στη πολιτιστική βιομηχανία, εγγεγραμμένη στο πυρήνα της ύπαρξης της, η μετατροπή του ατόμου σε συλλέκτη. Αφού τα προϊόντα αυτής της παραγωγής μόνο στη μορφή ανταποκρίνονται στο καλλιτεχνικό χαρακτήρα τους, και η απόλαυση που υπόσχονται ματαιώνεται (αλλά και όταν εκπληρώνεται πώς να καλύψει την υπέρ-μεγεθυμένη έλλειψη ενός υπερτροφικού υποκειμένου που αυτή η βιομηχανία έχει χτίσει).
Ο Seth έλεγε σε μία συνέντευξη ότι δε μπορεί να σκεφτεί έναν ήρωα των ιστοριών του που να μην είναι συλλέκτης. Στα έργα του (όλα με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα) προσπαθεί πάντα να φωτίσει αυτή τη μανία. Επίσης και ο Peter Bagge προβληματίζεται τόσο με τον φετιχισμό αυτό που βουλιάζει στις συλλογές στις ήρωα του Buddy Bradley (τον πιο αυθεντικό εκπρόσωπο αυτού που αντιλαμβάνομαι ως γενιά μου).
Προσωπικά προτιμώ το πώς ο Pekar φωτίζει τη κατεστραμμένη ζωή του συλλέκτη, τη δική του ζωή, σ’ όλη της την ασχήμια και τη βρομιά που μπορεί να βγάλει το σχέδιο που του δανείζει ο φίλος του ο Crumb.
Διαβάζοντας τον Seth σκεφτόμουν ότι όσο εξελίσσεται αυτό το φαινόμενο τόσο ο συλλέκτης περνάει από την ταυτότητα στη διαφορά (ως άλλη μια ταύτιση όμως). Έτσι στο it’s a good life if you don’t weaken βλέπουμε τον Seth να μεταβιβάζει τη μανία του για τις γελοιογραφίες στον ενδιαφέρον για τον μόνο γελοιογράφο που κάνει μονάχα μία εμφάνιση στον New Yorker. Ξεκινάει μια επίμονη αναζήτηση αυτού του καλλιτέχνη του ενός έργου σ’ ολόκληρη την αμερικάνικη ήπειρο. Γι’ αυτό το κυνήγι της διαφοράς θα μιλήσουμε άλλη φορά.
Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου 2008
superheroes and superzeroes part one
Στο the pro μια πόρνη αποκτά υπερδυνάμεις και η λεγεώνα τον υπερηρώων προσπαθεί να την προσαρμόσει στα δικά της πρότυπα. Η σύγκρουση τους εκθέτει την υποκρισία των υπερηρώων και την αποκοπή τους από την πραγματικότητα, αλλά επίσης αναδεικνύει μέσω της πόρνης το ηρωικό στοιχείο που τελικά κρύβει ο καθένας. Το δεύτερο στοιχείο, που παρουσιάζεται με κάθε σοβαρότητα, δείχνει την πίστη στην ουμανιστική και διαφωτιστική παράδοση. Η πίστη του διαφωτισμού στην παιδεία είχε το θεμέλιο της στη πρόταση «ο καθένας είναι ικανός για τη γνώση»… ο καθένας είναι ικανός να συλλάβει τις ιδέες του λόγου… ΑΡΑ ο καθένας μπορεί να γίνει ήρωας. Αυτός ο προβληματικός συλλογισμός, μέρος της εκπαιδευτικής μας διαδικασίας πέρα από την αδυναμία του και την αθλιότητα των παραλλαγών του διασώζει τον πυρήνα μιας αυτοεπιβεβαιομένης προσδοκίας για την ουσία της ανθρώπινης φύσης που φαίνεται να έχει ακόμα λόγω ύπαρξης.
Ως προς τη κριτική των υπερηρώων, προϊόν μιας κατάρρευσης των υψηλών αισθημάτων που έγινε με καθυστέρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι νέα. Σ’ όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι γνωστό από αιώνες ότι ένα βήμα χωρίζει το υψηλό απ το γελοίο.
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2008
κρεμασμενοι απο τη θεωρία
http://users.ntua.gr/epidemic/sublime.pdf
δε μιλά για τα κομιξ αλλά βρίσκεται λίγο πριν από μια θεωρητική τους επανεκτίμηση. Θέτει τον κυρίαρχο για τα κομιξ ζήτημα της αναπαράστασης.
Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2008
reading Spiegelman's Maus
Κατά μία έννοια, ο Spiegelman, σ' αυτό το έργο δεν κάνει πρωτίστως τέχνη αλλά ιστορία. Θέλει να δείξει τον απάνθρωπο χαρακτήρα των στρατοπέδων συγκέντρωσης και του ναζισμού και ξέρει ότι για να το πετύχει δε χρειάζεται να ομορφύνει τα πράγματα, δε χρειάζεται να αποτυπώσει ρεαλιστικά την απίστευτη σκληρότητα, μπορεί να το κάνει ακόμα και μέσα από τα στερεότυπα στα οποία στηρίχθηκε.
Συνήθως όταν η τέχνη ασχολείται με την ιστορία προσπαθεί να της επιβληθεί, να την αποτρέψει, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό της τέχνης να κινητοποιεί τη δύναμη του στοχασμού πάνω στο γενικό και να το ανατρέπει αποκαλύπτοντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των γεγονότων, αυτό δε το χρειάζεται ένα γεγονός τύπου Άουσβιτς. Το συναίσθημα του υψηλού δε χρειάζεται να παρασταθεί... γεννιέται και μέσα από έναν υπαινιγμό, από μια υποψία και στοιχειώνει ακόμα και σήμερα την ικανότητα μας να κάνουμε τέχνη.