Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ I

Μ’ αρέσουν οι παρωδίες της ακροδεξιάς γιατί είναι εξαιρετική απάντηση σε μια υπαρκτή και επικίνδυνη ιδεολογία. Ο ακροδεξιός (υπερσυντηρητικός, εθνικιστής, νεοφιλελεύθερος κ.λπ.) δεν βλέπει την ασυνέπεια στη σκέψη του, δε βλέπει ότι η απλοϊκή του λογική κανονικά μόνο ως αστείο μπορεί να σταθεί. Κάποιοι λένε ότι δε μπορούμε να κάνουμε τέτοιο χιούμορ, ότι είναι σα να παίζουμε με τη φωτιά. Είναι η ίδια λογική που βύθισε στη σιωπή την ιστορία του Ολοκαυτώματος, άρα και την μαρτυρία του.
Προσωπικά μου άρεσε στη ταινία δύο τρελοί παράγωγοι του Mel Brooks ο τρελός τύπος που έγραφε το έργο «άνοιξη για τον Χίτλερ» προσπαθώντας να υμνήσει το δικτάτορα. Μου άρεσε και η κομεντί του Benini στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Μου αρέσει η παρωδία του Αμερικάνικου υπερσυντηρητισμού τόσο που δεν έχανα επεισόδιο από το the Colbert Report. Ένα ημερήσιο Show που ο παρουσιαστής του, ο Steven Colbert, αυτοπαρουσιάζεται ως υπερ-υπέρ-συντηρητικός και κάνει κριτική στην Αμερικάνικη Πολιτική από τα δεξιά βγάζοντας πολύ γέλιο.
Έτσι λοιπόν ενθουσιάστηκα όταν ανακάλυψα ένα αντίστοιχο εγχείρημα για την Ελλάδα, το Giant-Size Fascists του Κων Χρυσούλη. Η βασική ιστορία λέγεται It’s all Greek to me, που το μεταφράζει «κατ’ έμενα τα πάντα τα δημιούργησαν οι Έλληνες»! Ο Ελληνικός εθνικισμός όπως τον έχετε ξαναδεί βγάζει τρελό γέλιο με την ομάδα του Γαλανόλευκου Παρτίδα (αποτελούμενη από τον Χασαποσέρβικό, τη Μπουμ-Μπουμ-Λίνα και άλλους) αυτοεξόριστη στη Αστόρια μετά «τη παράνομην ανατροπήν της επαναστάσεως της 21ης Απριλίου» να πολεμά τη λεγεώνα των αμέτρητων εχθρών που «θέλουν να βλάψουν τους Έλληνες απλώς επειδή είναι διαφορετικοί… ανώτεροι». Εντύπωση προκαλεί ότι το συγκεκριμένο κόμιξ μοιάζει στο σχέδιο εκπληκτικά με τα κόμιξ των υπερηρώων που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε, ακόμα και μετά τις υποτιθέμενες διαφοροποιήσεις τους των τελευταίων δεκαετιών, και αυτό το κάνει ακόμα πιο εκπληκτικό σαν εγχείρημα. Τα υπόλοιπα στις 32 Giant σελίδες του κόμιξ στις οποίες παρελάζουν όλα τα σύμβολα και οι ιδέες με τις οποίες μας μεγάλωσε το εθνικιστικό εκπαιδευτικό μας σύστημα (και η πολιτιστική βιομηχανία). Ας ευχηθούμε αυτό το εγχείρημα να έχει συνέχεια! Καλή 25η Μαρτίου!

1 σχόλιο:

Con Chrisoulis είπε...

Χρόνια Πολλά!
Ζήτω η Επανάστασις!

BakaBT (ex BoxTorrents)

BakaBT (ex BoxTorrents)
Anime, Manga e.t.c.

ποια ειναι η σημαντικότερη σειρά του Αρκά;